Nieuw bij Noordcoach: leidinggeven aan het hybride team

Nieuw bij Noordcoach: leidinggeven aan het hybride team

In ons vorige artikel schreven we over het Team van de toekomst. Hybride werken waarbij medewerkers kantoor en thuiswerken afwisselen. In theorie heel fijn, maar hoe krijg je dat in de praktijk nou goed van de grond? Persoonlijke voorkeuren, technische voorzieningen, bereikbaarheid, overleg, het teamgevoel. De lijst met vragen van leidinggevenden hoe ze alles moeten regelen, werd steeds langer. En de spreekwoordelijke inkt van ons artikel was nog niet droog, of we hadden de eerste plannen al in ons hoofd. Leidinggeven aan het hybride team: hoe vul je dat nou goed in? Om met elkaar verder te ontdekken wat hybride werken voor leidinggevenden en teams betekent, organiseren wij in het najaar een serie bijeenkomsten waarin we praktijkervaringen combineren met specifieke vragen die jullie hebben.

Interesse?

We starten na de zomervakantie met deze serie bijeenkomsten. Wil jij een mail krijgen als je je kunt inschrijven? Laat het ons weten, dan houden we je op de hoogte. Heb je specifieke vragen of onderwerpen die je graag aan bod wil laten komen? Geef dit dan ook aan in je mail.  

We doen de workshops online en waar dat kan in een aantal fysieke intervisiebijeenkomsten in het noorden van het land. De bijeenkomsten worden verzorgd door Rita Knol en Lucie Perey, aangevuld met een aantal gastsprekers. In kleine groepen bespreken we de issues waar leidinggevenden tegenaan lopen bij hybride werken. En dat zijn er nogal wat! We noemen een paar.  

1. Het teamgevoel

Misschien wel de grootste bottleneck in coronatijd. Mensen voelen zich steeds minder verbonden met de afdeling en de organisatie. Teamleden werken allemaal in hun eigen bubble en elkaar fysiek ontmoeten gebeurt sporadisch. Er waren medewerkers die hun leidinggevende al maanden niet gezien hadden. Hoe houd je het teamgevoel ‘levend’ als hybride werken de norm wordt?

2. Overleg: lekker kort!

Digitaal werken is heel efficiënt, zo bleek. We overleggen kort en bondig en schakelen snel over van de ene Teams-meeting naar de volgende Zoom-sessie. Maar medewerkers hebben ook de behoefte om dieper op onderwerpen in te gaan, te brainstormen met elkaar. Er komen andere gesprekken op gang als je elkaar in levende lijve ziet. Welke mogelijkheden heb je als leidinggevende om dit online ook te stimuleren? Of zijn er toch andere opties om elkaar fysiek te ontmoeten? En, wat doet het met mensen om zoveel online te zijn? Medewerkers geven aan dat ze vermoeid raken van week in, week uit digitaal werken. Hoe houd je als leidinggevende je medewerkers duurzaam inzetbaar?

3. Lang leve de laptop…

Stel je voor dat we allemaal geen laptop en mobiele telefoon hadden, dan hadden we de afgelopen 1,5 jaar amper kúnnen werken. Maar die apparatuur moet het natuurlijk wel gewoon goed doen. Haperingen met de verbinding, eindeloos opnieuw inloggen: het leverde veel frustraties op. Welke technische voorzieningen moeten wellicht verbeterd worden? En met welke programma’s laat je je team werken? Appen, bellen, mailen én chatten via Teams over een en hetzelfde project levert chaos op en dat komt de motivatie van medewerkers niet ten goede. Vooruit, nog een uitdaging erbij op jouw bord. Hoe houd je als leidinggevende de spirit, maar ook de structuur erin?

4. Kantoor of keukentafel?

Een enorme puzzel voor veel organisaties. Mag iedereen dat zelf invullen of ga je als leidinggevende vaste dagen instellen? En is er wel voldoende plek op kantoor als we de 1,5 meter moeten aanhouden? Hoe zit het met de beschikbaarheid van vergaderruimtes? Mag de een meer dagen op kantoor claimen waardoor een andere medewerker misschien bijna niet aan bod komt. Hebben de ‘vroege vogels’ meer recht op een werkplek? En welke voorzieningen moet je als organisatie bieden om mensen thuis gezond te laten werken. Lang niet iedereen werkt thuis ‘arbo-proof’. Als leidinggevende weet je dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Hybride is ‘here to stay’

Het is slechts een greep uit de vele voorbeelden die we hoorden. We pakken die graag samen met jou op. Want: hybride werken gaat niet meer weg. De belangrijkste vraag die we samen met jou in de bijeenkomsten gaan beantwoorden: wat betekent hybride werken voor jouw team? En voor jou als leidinggevende? Kortom, hoe gaat jouw hybride team van de toekomst aan de slag?

Meer weten?

Meer weten over het programma van de bijeenkomsten, data en kosten? Mail ons. Dan laten we het jou als eerste weten.

Voor nu hopen we dat jij de laptop en de telefoon ook even aan de kant kunt leggen. Een hele fijne zomer en we zien je graag bij de bijeenkomsten ‘Leidinggeven aan het hybride team’. Op het scherm, maar nog veel liever ergens met elkaar op een locatie.

Rita Knol en Lucie Perey

Leestip

Hoe ga jij werken na de vakantie? Ben Tiggelaar schreef er een column over in NRC.

Meer weten over leidinggeven aan het hybride team na de zomer? Stuur ons een mail.

Meld je aan voor de masterclass