Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling: “Passie voor het ontwikkelen van mensen”

Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling: “Passie voor het ontwikkelen van mensen”

Ze kunnen lezen en schrijven met elkaar en hebben aan een blik vaak genoeg. Rita Knol en Lucie Perey kennen elkaar al heel lang. Zakelijk, maar ook privé. Samen runnen ze Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling. Over het antwoord op de vraag wat ze voor ogen hadden toen ze met elkaar in zee gingen, zijn ze het dan ook snel eens. Lucie: “We hebben een passie voor het ontwikkelen van mensen.”

Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling bestaat al sinds 2004. Lucie zette onder de paraplu van het bedrijf waar ze destijds als mededirecteur werkte, een speciale tak op voor het ontwikkelen en geven van trainingen. Deze open inschrijvingen waren een groot succes. Zo leerde ze Rita kennen die deze trainingen ook gaf. Ze merkten al gauw dat ze een enorme klik hadden met elkaar. Steeds vaker kwam er vraag naar coaching en dat pakten ze samen op. Het bedrijf zag geen brood in het uitbreiden van het coachen en dat was voor Lucie de aanleiding om Noordcoach op te richten. Hoewel ze beiden in de loop van de jaren verschillende kanten opgingen, verloren ze elkaar nooit uit het oog. De samenwerking én de klik bleven en Lucie en Rita trokken steeds vaker samen op onder de paraplu van Noordcoach.

Schouders eronder

Rita: “In het begin was het best spannend. We werkten steeds meer samen, maar hadden ook nog onze eigen werkzaamheden. Het werd meer dan eens avondwerk. Op een gegeven moment kwamen we op een punt dat we zeiden: ‘wat gaan we doen?’ Gaan we er écht allebei de schouders fulltime onder zetten? Laten we al onze ervaring samenkomen in het begeleiden van organisaties en mensen in team- en leiderschapsprojecten? Ja, dat wilden we. Niet dat we het daarvoor niet professioneel aanpakten, maar we deden het er wel ‘bij’. We vroegen ons op dat punt af ‘worden we nou elkaars concurrenten?’ Dat waren we niet en dat wilden we ook niet. Vanaf dat moment is Noordcoach het bedrijf geworden zoals het vandaag de dag nog is.”

Lucie:

“Persoonlijke aandacht is belangrijk. Mensen moeten je kennen, anders halen ze je niet in huis.”

Drijfveren

Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling bestaat uit Rita en Lucie en een netwerk van professionals die ze inhuren als het nodig is. Rita benadrukt: “Passie en kwaliteit, die twee drijfveren staan bij ons voorop. We willen de goede dingen doen. Echt laten zien dat deze twee dames uit het noorden – mét een goed netwerk – mensen en organisaties helpen bij hun ontwikkeling en daarin het resultaat te bereiken.”

Rita en Lucie van Noordcoach
Rita Knol (l) en Lucie Perey (r) zijn de drijvende krachten achter Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling.

Het was een bewuste keuze om het bedrijf in een vof met twee eigenaren onder te brengen. Samen overleggen Rita en Lucie welke opdrachten ze doen en hoe ze het gaan aanpakken. Lucie: “Onze aanpak is altijd persoonlijk en daarin trekken we samen op. Hoe groter het bedrijf, hoe meer personeel. Voordat je het weet ben je alleen maar bezig met mensen aan het werk te houden. Op de manier zoals wij nu werken, blijven we dicht bij onszelf. We huren professionals in als we dat nodig vinden, maar zijn vrij om te kiezen.”

Rita over dat netwerk: “Je kunt in dit vak ook niet vijf dagen in de week in de uitvoering zitten. Er gaat de nodige voorbereiding aan vooraf. Het vraagt veel van mensen om met ons een traject in te gaan, maar dat geldt voor ons net zo goed. Je moet stevig in je schoenen staan om dit werk te kunnen doen. Daarom ben ik ook zo blij dat we elkaar hebben.”

Bijzondere eigenschappen

Nu we het toch over die bijzondere samenwerking hebben, leggen we een uitdaging bij ze neer. Omschrijf de ander in drie woorden. Lucie hoeft daar niet lang over na te denken. “Rita is vakkundig, empathisch en een doorzetter. Ze voelt aan wat er níet gezegd wordt in een team. En dat weet ze in een veilige omgeving wel naar boven te krijgen.” En Rita over Lucie? “Analytisch, verbindend en confronterend”. Over die laatste eigenschap moet ze wat langer nadenken, en ze licht het graag toe. “Lucie gaat de moeilijke gesprekken aan en durft de vinger op de zere plek te leggen.”

Rita:

“Moeilijke boodschappen worden vaak pas later begrepen en omarmd. Ga doen waar je passie ligt, zeggen we dan.”

Al deze eigenschappen maken Rita en Lucie wie ze zijn en waar ze voor staan met Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling. Het grootste deel van hun opdrachtgevers komt uit de publieke sector, overheid en semioverheid, en uit het noorden van het land. Teams en leidinggevenden op weg helpen bij hun ontwikkeling. Daar ligt hun gezamenlijke passie. Welke feedback geven die opdrachtgevers eigenlijk? Rita: “Hoe lang je ook al leidinggeeft, het is geen standaard boek wat je erbij pakt. Als leidinggevende zit jij aan het stuur. Zit je nog op de juiste weg? Wat kun je veranderen om meer te bereiken? Dan geven ze aan dat het fijn is dat we met ze meelopen. Om advies en tips van ons te krijgen, maar ook om het te zeggen als ze hartstikke goed bezig zijn.”

Lachend vult Lucie haar aan: “We noemen dat weleens ‘warm confronteren’. Mensen verder helpen bij hun ontwikkeling, maar soms ook een spiegel voorhouden als iemand misschien niet op de goede plek zit. We winden er geen doekjes om. Die eerlijkheid doet op het moment zelf soms pijn, maar achteraf zijn ze blij dat we duidelijk waren. De lastige boodschappen worden vaak pas op een later moment begrepen en omarmd. Ga doen waar je passie ligt, zeggen we dan.” En precies dát is wat Lucie en Rita nog elke dag doen.

Sparren met Rita en Lucie?

Ook kennismaken met Rita en Lucie en benieuwd hoe ze jou kunnen helpen bij team- en leiderschapsontwikkeling? Lucie: “Ik zou zeggen: durf het eens aan met ons.”

Je kunt Rita bereiken op 06 58 91 31 65 of per mail rita.knol@noordcoach.nl. Sparren met Lucie? Mail haar lucie.perey@noordcoach.nl of bel haar op 06 42 70 11 08.

Meld je aan voor de masterclass