Stress. Een beetje is best goed, want dat zet je ‘op scherp’. Het is de gezonde spanning die je kunt hebben als je een presentatie moet geven aan je team. Of een zenuwachtig gevoel als je een project moet toelichten in een managementmeeting. Deze stressgevoelens verdwijnen ook weer als de presentatie of vergadering afgelopen is. Ongezond wordt het als irrationele gedachten jou gaan belemmeren en stress de overhand krijgt. En daar praten we liever niet over. Wij helpen leidinggevenden om dat juist wel te doen.
De Amerikaanse filosoof Andrew Bernstein sloeg de spijker op z’n kop met zijn quote: Remember that stress doesn’t come from what’s going on in your life. It comes from your thoughts about what’s going on in your life.
In plaats van te kijken naar de feiten, laten we angst, negatieve emoties en verplichtingen (die we onszelf opleggen) ‘regeren’. Angst: ‘Ik ben bang dat het me niet gaat lukken’. Negativisme: ‘Die promotie is vast te hoog gegrepen voor mij’. Verplichtingen: ‘Ik moet echt nog harder werken, anders vinden ze me niet goed genoeg’. Dit soort gedachten helpen je niet om je doelen te bereiken en je prettig te voelen in je werk.
We negeren stress liever
Als irrationele gedachten te lang en te veel de boventoon voeren, loop je ergens onderweg vast. Een sluimerend proces dat misschien onschuldig begint, maar op de lange termijn niet goed is voor je fysieke en mentale gezondheid. Natuurlijk, het zit allemaal wel eens een dag tegen. Maar elke nacht wakker liggen en piekeren over je werk is niet normaal. Vermoeid opstaan en met tegenzin in je auto stappen om naar je werk te gaan is niet goed. Continu hoofdpijn en een gespannen lijf zijn niet gezond. Het zijn signalen dat er meer aan de hand is.
Door een overdosis stress kun je uiteindelijk je werk helemaal niet meer goed doen (en dat was precies waar je in het begin juist zo bang voor was). En toch gaan we de confrontatie met stress soms liever uit de weg. ‘Als ik toegeef dat ik het niet meer aankan, halen ze me vast van dit project af’. Voilà, nog zo’n irrationele gedachte.
Welk stresspatroon herken jij?
Omgaan met stress, dat kun je leren. En dat begint bij het zien van stresspatronen. We geven je vijf: durf jij te (h)erkennen welke bij jou hoort?
- De perfectionist | Alles moet én alles moet goed
- De liefdesjunk | Het is vreselijk als mensen mij niet aardig vinden
- De zedenpreker | Het leven moet altijd eerlijk en rechtvaardig zijn
- De dictator | Het moet zo als ik het wil
- De angstneuroot | Het zal wel vreselijk mis gaan
Als je weet voor welk stresspatroon jij het meest gevoelig bent, heb je de eerste stap gezet om dat dat patroon om te buigen. Want onthoud: het zijn niet de situaties of mensen in jouw omgeving die voor stress zorgen, het zijn jouw irrationele gedachten over die situaties en mensen die leiden tot stress. Bernstein geeft een advies: When you begin to think about your hurdles positively, you won’t have so much work-related stress.
Irrationele gedachten opzij zetten?
Durf jij de confrontatie met jouw irrationele gedachten aan zodat je meer voldoening uit je werk kunt halen? Noordcoach staat voor je klaar. Bel of mail ons.
Eerder deze week lazen wij een artikel in het Algemeen Dagblad waarin een directeur vertelt over zijn burn-out. We waren zo onder de indruk van zijn persoonlijke verhaal dat we het graag met je delen. Hij toont hierin zijn kracht door zijn ‘zwakte’ te delen.
‘Het ging zo slecht met me dat ik met een omweg naar werk ging rijden’