Vergroot jouw persoonlijke effectiviteit als leidinggevende

Vergroot jouw persoonlijke effectiviteit als leidinggevende

En bereik meer resultaat

Hoe zit het eigenlijk met jouw persoonlijke effectiviteit? Haal jij het optimale uit de onderlinge samenwerking? Resultaten behalen. Het hangt af van de focus en de kracht van de onderlinge samenwerking. Voor het bereiken van gezamenlijke doelen ben je namelijk afhankelijk van elkaar. En als iedereen zich nou gewoon aan de gemaakte afspraken houdt, is er ook geen vuiltje aan de lucht. Maar zo werkt het natuurlijk niet altijd.

Ook als leidinggevende ben je onderdeel van een managementteam met een onderlinge afhankelijkheid. Meestal is dat een soepele samenwerking, soms is het een stroeve klus. Hoe kun je je persoonlijke effectiviteit dan zo goed mogelijk inzetten? We geven je zeven tips.

Persoonlijke effectiviteit betekent niet het hardst brullen

Je geeft leiding aan je medewerkers. Je faciliteert en motiveert hen zodat zij hun taken zo goed mogelijk kunnen uitvoeren en je bent eindverantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen. In je team én voor de doelen die de organisatie wil bereiken. De beschikbare fte’s, uren en middelen zet je zo efficiënt mogelijk in. Dat doen jouw collega-managers ook, maar is er sprake van integraal management? Is het geheel meer dan de som der delen? Of krijgt degene met het hoogste woord altijd zijn of haar zin?

Als een team of afdeling de wederzijdse afhankelijkheid uit het oog verliest, gaat een organisatie de ‘wedstrijd’ verliezen. Juist dan is het belangrijk om vanuit je leiderschap op de juiste manier richting te geven. In werkoverleggen en -processen, zodat de doelen wel worden bereikt. Stephen Covey beschrijft in ‘The seven habits of highly effective people’ eigenschappen die elke leidinggevende zou moeten toepassen in zijn werk.

Zeven lessen voor persoonlijke effectiviteit

  1. Neem een proactieve houding aan | Van achterover leunen is nog nooit vooruitgang gekomen. Stel vragen en luister naar de ander. Wees je ook bewust van de impact van jouw communicatie naar de ander. Helpt het als je je irritatie meteen uitspreekt of is het beter om je eigen emotie onder controle te houden en bij de feiten te blijven?
  2. Bepaal het doel | Wat is de stip op de horizon? Wat willen jullie samen bereiken en wat kun jij als leidinggevende aan de andere managers meegeven?
  3. Durf prioriteiten te stellen | Nee zeggen is niet altijd makkelijk, maar focussen op de belangrijkste zaken levert je uiteindelijk meer op.
  4. Waar zit de win-win | Je eigen doelstellingen naast die van de andere managers leggen en kijken waar iedereen er profijt van heeft, is in ‘the long run’ effectiever dan alleen je eigen belangen najagen. De emotionele bankrekening heeft geen onbeperkte limiet.
  5. Kijk dus naar het belang van de ander | Probeer eerst je collega te begrijpen voordat je zelf om begrip vraagt. Juist als er onderlinge verschillen zijn, is de verleiding groot om te (blijven) roepen dat je gelijk hebt. Bedenk: gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. Ga tegenspraak niet uit de weg, maar gebruik het verschil om er samen meer uit te halen.
  6. Zoek naar de synergie | Zoveel mensen, zoveel meningen. Toch zul je er in een managementoverleg samen uit moeten komen. Een breed gedragen compromis is beter dan met z’n allen geen stap verder komen. Vraag dus wat de ander nodig heeft om het met jouw stelling eens te kunnen worden.
  7. Zorg goed voor jezelf | Hoe beter jij in je vel zit, hoe prettiger je dit ook in je werk als leidinggevende terug ziet. Een goede balans tussen werk en privé, een gezond lichaam en een uitgeruste geest maken dat je meer persoonlijke effectiviteit hebt.

Effectiever je boodschap brengen

Wil je meer uit jezelf en het managementteam halen? Investeer dan in deze zeven gewoontes. Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling begeleidt veel managers succesvol bij effectief leiderschap. Neem contact met ons op: info@noordcoach.nl.

Meld je aan voor de masterclass